De Sjamanistische Trancereis

Reizen door de spirituele werelden
Het sjamanisme staat altijd in contact met de spiritwereld en de spirithelpers. De sjamanistische trancereis is één van de meest fundamentele praktijken in het sjamanisme wereldwijd. De trancereis maakt dat rechtstreeks een spirituele dimensie ervaren wordt en hiermee kan gaan werken. Ik wil je graag een beeld schetsen van het werken met de sjamanistische reis, zonder te focussen op een specifieke cultuur of traditie. De meest gebruikte manier om de spiritwereld te betreden is via de sjamanistische trancereis. Zeker ook in het westers hedendaags sjamanisme staat het werken met de sjamanistische trancereis, gebruikmakend van de ritmische pulsen van de sjamaantrom of ratel vaak centraal. Het monotone ritme van de sjamaantrom maakt dat ik, als beoefenaar, de sjamanistische trance kan bereiken: de poort om te kunnen reizen naar de 3 sjamanistische werelden: de Onderwereld, Middenwereld en Bovenwereld.

Trance als poort naar de andere wereld
Het woord trance, komt van “transire” wat overbruggen betekent. Er zijn vele vormen van trance: iedereen kent dat wel het dagdromen, of van diepe ontspanning wanneer we aan het strand naar de golven luisteren. We hebben allemaal wel eens een halte gemist, terwijl we door het raam van de trein staarden. De sjamanistische trancereis wordt gekenmerkt door een zeer diepe ontspanning met tegelijkertijd een grote mate van helderheid en focus waarin het bewustzijn volledig wordt gericht op de spirituele dimensie. “Je kunt trance zien als een staat van bewustzijn waarbij iemand onderweg in slaap is gevallen maar tegelijkertijd wakker, of beter: helder blijft.”

Het gebruik van een monotoon ritme van ongeveer 180 a 240 BPM (slagen per minuut), vinden we wereldwijd terug om deze trance op te wekken. Zo wordt het monotone ritme van de sjamaantrom of -ratel vaak het paard van de sjamaan genoemd: het is dit ritme van de trom dat de poort vormt naar de sjamanistische realiteit.  Het geluid van de sjamaantrom wekt een lichte en veilige trance op zodat ik als de sjamanistische begeleider jou in aandacht van de fysieke, materiële dimensie naar de spirituele dimensie zal leiden.

Door oefening zal de afstemming op dit monotone ritme gerichter worden en een steeds dieper contact met de spirituele helpers mogelijk maken. Dit stel ik vervolgens in om via de sjamanistische levensboom, naar de drie sjamanistische werelden te reizen en er de krachtdieren en spirithelpers te ontmoeten.

De kosten van een sessie staan op de tarieven pagina.

Voorbereiding en intentie
IMG_6585

Het ondernemen van een sjamanistische trancereis is het meest vruchtbaar wanneer deze benaderd wordt als een ritueel waarin je een diepe verbinding maakt met wat voor jou wezenlijk is. Zo kan voor het ondernemen van deze reis wierook branden, een stilte -meditatie, dansen of zingen om kracht en verbinding aan te roepen. De kern is een sterke sfeer en houding van verbinding en heilige waarde te scheppen, zodat deze het draagvlak zal worden voor het verdere verloop van dit ritueel.

Al het sjamanistische werk wordt best ondernomen met een sterke en heldere intentie. Het is deze intentie die de trancereis zal sturen. Het kan een vraag om healing zijn, een onderzoek naar een bepaalde levensvraag, concreet advies, maar evengoed kan het ook een goede intentie zijn om de andere werelden verder te verkennen of het contact met de spirithelpers te verdiepen. Het is dus goed om voor aanvang van de trancereis je intentie helder te formuleren.